Churna (Kruidenpoeders)
De Ayurvedische gezondheidsleer maakt gebruik van verschillende bereidingsvormen voor haar natuurlijke supplementen, waaronder ook poeders. Een churna is een poeder van gedroogde vruchten of kruiden. In het Sanskriet betekent het woord churna letterlijk 'poeder'.
Bereiding en gebruik
Afhankelijk van de receptuur wordt de kruidenpoeder soms met verse sappen van dezelfde plant bevochtigd, in de zon gedroogd en opnieuw vermalen. Het aantal ingrediënten van een churna kan behoorlijk oplopen en churna’s met zestig bestanddelen zijn dan ook niet uitzonderlijk. Ayurvedische kruidenpoeders worden over het algemeen met water ingenomen als aanvulling op een gezonde levensstijl. Afhankelijk van de constitutie van een persoon of de samenstelling van een churna kan dit ook gebeuren met ghee (geklaarde boter), honing of melk.
BIO Ayurveda Churna
Het overgrote deel van ons assortiment kruidenpoeders wordt op een biologische, duurzame en ecologisch verantwoorde wijze geteeld. De kruiden van deze BIO Ayurveda producten worden vers geplukt en vervolgens op natuurlijke wijze verwerkt.
Veelgebruikte churna’s
Een klassieke Ayurvedische kruidenpreparaat dat ook in poedervorm vervaardigd wordt, is Trifala of Triphala Churna (Triphala poeder). Triphala betekent 'drie vruchten' en bestaat dus ook uit drie verschillende vruchten: Amalaki (Emblica officinalis), Haritaki (Terminalia chebula) en Bibhitaki (Terminalia belerica).
Onder onze Ayurvedische producten zijn andere bekende churna’s Punarnava Churna, Brahmi Churna en Bhringraj Churna.